8 Beekdal Berkel ten westen van Lochem
NB i.p.v. beekdal kan ook beekbegeleidend broek worden gezegd
- In de Achterhoek liggen een aantal zogenaamde ‘beekbegeleidende broeken’. Dit waren onbewoonde, laaggelegen hooi- en weilandengebieden, soms ook met nat bos. Vroeger hadden ze een onregelmatige structuur van slootjes en wallen die op de kronkelige beek waren georiënteerd. De meeste broeken zijn opnieuw ingedeeld en daardoor bijna onherkenbaar veranderd. De beken zijn gekanaliseerd en tussen dijken gelegd. Dat is ook zo met dit gebied, waar bovendien het Twentekanaal doorheen is gelegd. Maar de openheid, onbewoondheid en de herkenbare lage ligging is gehandhaafd gebleven. Op de overgangen naar de hogere gronden kunnen steilrandjes liggen .
- De Histland-grenzen zijn hier vaak los van de huidige topografie. Dat komt omdat perceelsgrenzen e.d. zo sterk veranderd zijn.
- Het lijkt of dit grillig gevormde vlak in het landschap nauwelijks herkenbaar zal zijn, maar omdat het samenvalt met een lagere ligging en soms ook met steilrandjes is de zichtbaarheid vaak redelijk.
- De reden waarom de meeste beekbegeleidende broeken in Histland toch nog een middencategorie in de waardering hebben gehaald, is dat ze nog open zijn.
Veranderingen t.o.v. 2004
- Het bedrijventerrein van Lochem heeft zich over een deel van het gebied uitgebreid. De grens is daarom aangepast
- Verder geen veranderingen.
Visuele openheid (met betrekking tot opgaand groen)
- Half besloten (bij bosjes) tot weids. Langs de Berkel zijn verre uitzichten mogelijk in de richting van de Berkel
Inschatting effect toename bebouwing
- Enigszins (alleen binnen de uitbreiding bedrijventerrein)
Begrenzing
- Aangepast